Działanie alkoholu na nienarodzone dziecko

Alkohol jako związek chemiczny ma duży wpływ na funkcjonowanie organizmu dorosłego człowieka. Na niewykształcony jeszcze organizm małego dziecka jego wpływ jest znacznie większy. Wypity przez kobietę alkohol przenika przez łożysko i pojawia się w organizmie dziecka w takim samym stężeniu. Co istotne, kobieta w ciąży nie musi pić ani często, ani dużo, by alkohol mógł negatywnie wpłynąć na rozwój dziecka. Czasami wystarczy nawet niewielka i jednorazowo spożyta ilość alkoholu, a konsekwencje mogą być dla dziecka bardzo dotkliwe.

 

Skutki spożywania alkoholu w ciąży

Picie alkoholu w ciąży może wiązać się z wieloma problemami, w tym z wystąpieniem Płodowego Zespołu Alkoholowego (FAS). FAS to zespół zaburzeń pojawiających się u dzieci jako skutek narażenia ich na toksyczne działanie alkoholu w życiu płodowym. Jest to choroba nieuleczalna, jednak można jej zapobiegać poprzez całkowitą abstynencję alkoholową w czasie ciąży.

 

Stanowisko ekspertów

Grupa Ekspertów Ginekologów w składzie: prof. dr hab. Romuald Dębski, prof. dr hab. Tomasz Paszkowski, prof. dr hab. Mirosław Wielgoś, prof. dr hab. Violetta Skrzypulec-Plinta, dr n. med. Jacek Tomaszewski w 2014 r. przedstawiła stanowisko, z którego wynika, że:

  • Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią nie powinny spożywać alkoholu w żadnej postaci.
  • W okresie ciąży i laktacji każda dawka alkoholu jest niebezpieczna dla płodu/dziecka.
  • Alkohol może uszkadzać płód na każdym etapie jego rozwoju.
  • Konsumpcja alkoholu zwiększa ryzyko toksycznego uszkodzenia tkanek matki, zarodka oraz komórek rozrodczych w gonadach płodu.
  • Intoksykacja* alkoholem w ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu poalkoholowego uszkodzenia płodu/noworodka.
  • Alkohol może być przyczyną poronienia, wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu płodu lub przedwczesnego zakończenia ciąży.
  • Kobiety planujące ciążę powinny dążyć do zachowania abstynencji w okresie przedkoncepcyjnym oraz obligatoryjnie w sytuacji, gdy podejrzewają możliwość zaistnienia nierozpoznanej ciąży.
  • Personel medyczny powinien rutynowo zbierać od ciężarnych wywiad ukierunkowany na informacje dotyczące profilu spożywania alkoholu oraz profesjonalnie informować matkę o szkodliwym wpływie etanolu na płód i ciążę, zalecając jego całkowitą eliminacje z diety.
  • U kobiet w okresie rozrodczym życia aktywny skrining (w tym laboratoryjny) umożliwia identyfikację matek z grupy podwyższonego/wysokiego ryzyka nadużywania alkoholu w ciąży.
  • Towarzystwa naukowe powinny opracować wytyczne dla lekarzy, położnych, pielęgniarek i studentów medycyny dotyczące szkodliwości spożycia alkoholu przez ciężarne oraz kobiety w okresie reprodukcyjnym życia.
  • Resort służby zdrowia oraz instytucje użyteczności publicznej powinny aktywnie propagować w społeczeństwie informacje dotyczące toksycznego/teratogennego działania etanolu na płód.
  • Problem nieodwracalności uszkodzeń somatycznych/behawioralnych wywołanych konsumpcją alkoholu w ciąży powinien być nagłaśniany w mediach w postaci kampanii antyalkoholowych prowadzonych przez osoby uznane w społeczeństwie za autorytety.

Stanowisko Grupy Ekspertów

*Intoksykacja – zatrucie.

Wybrane dla Ciebie