• Strona główna
  • O kampanii
  • Czytelnia
  • Dla mediów
  • Dla lekarzy
  • Kontakt
Witaj w czytelni

Zimowe smaki, czyli inspirujące przepisy na szybkie i pożywne przekąski


Dieta w ciąży powinna być urozmaicona oraz bogata w witaminy i minerały. W okresie zimowym szczególnie należy zadbać, by spożywane produkty dostarczały organizmowi energii i wzmacniały odporność. Poniżej przedstawiamy przepisy na przekąski, które stanowiące źródło składników odżywczych niezbędnych w tym czasie.

Zimowa owsianka

1

Rozgrzewająca owsianka to doskonały pomysł na pożywne śniadanie w mroźny poranek.

Przygotuj:

  • szczyptę kurkumy,
  • szczyptę cynamonu,
  • 1 łyżeczkę mielonego imbiru,
  • garść rodzynek,
  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • 1 łyżkę miodu,
  • 1 szklankę wrzątku.

Płatki owsiane zalej wrzątkiem. Dodaj rodzynki, przyprawy i miód. Całość wymieszaj.

Szpinakowe smoothie

2

Smoothie to szybki i prosty sposób na dostarczenie organizmowi porcji warzyw i owoców. Pomoże nie tylko ugasić pragnienie, ale również może stanowić pożywną przekąskę między posiłkami.

Przygotuj:

  • 2 gruszki,
  • garść zielonych winogron bez pestek,
  • garść świeżego szpinaku,
  • pół awokado,
  • kilka kostek lodu,
  • 2 łyżeczki soku z limonki.

Obierz gruszki i usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wydrąż miąższ z awokado i rozdrobnij widelcem. Zmiksuj lód i dodaj do niego wszystkie składniki. Całość zblenduj. Smacznego!

Koktajl bananowo – gruszkowy

3

Banany zawierają witaminy A, C, błonnik oraz potas, gruszki zaś jako jedne z nielicznych owoców – jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Taki koktajl to solidna porcja zdrowia!

Przygotuj:

  • 1 banana,
  • 1 gruszkę,
  • sok z cytryny,
  • 1 szklankę jogurtu naturalnego.

Obierz banana i gruszkę, a następnie pokrój na kawałki. Owoce skrop sokiem z cytryny. Dodaj jogurt naturalny i całość zblenduj. Smacznego!

Koktajl pomarańczowo-marchewkowy

Przygotuj:

  • 1 banana,
  • 1 marchewkę,
  • 2 pomarańcze,
  • sok z cytryny,
  • szklankę jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka miodu,
  • garść płatków owsianych.

Banana, marchewkę i pomarańczę obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Do blendera wlej jogurt, dodaj owoce, sok z cytryny i miód. Całość zmiksuj. Koktajl przelej do szklanki i posyp płatkami owsianymi. Smacznego!

Sałatka z rukoli i pieczonego buraka

Ta sałatka to bogactwo żelaza i kwasu foliowego niezbędnego w diecie przyszłej mamy!

Przygotuj:

  • 2 upieczone wcześniej buraki,
  • garść rukoli,
  • garść pestek dyni,
  • sok z cytryny,
  • oliwę lub sos balsamiczny.

Buraki pokrój w plastry. Ziarna dyni upraż na patelni. Na półmisek wyłóż rukolę, następnie plastry buraka i posyp uprażonymi ziarnami dyni. Całość skrop sokiem z cytryny oraz oliwą lub polej sosem balsamicznym. Smacznego!

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami

Przygotuj:

  • 1 filet z kurczaka,
  • garść rukoli,
  • kilka liści sałaty lodowej,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 granat,
  • garść orzechów włoskich,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Wymieszaj miód, musztardę, cynamon, oliwę i sok z cytryny – tak przygotowany sos na chwilę odstaw.
Filet z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem i usmaż na patelni grillowej.
Obierz pomarańcze i pokrój na mniejsze kawałki, a z owocu granatu wyłuskaj ziarenka. Orzechy włoskie przyrumień na suchej patelni.
Posiekaj sałatę lodową i wymieszaj ją z rukolą, a następnie ułóż na półmisku. Dodaj kurczaka, cząstki pomarańczy, posyp ziarnami granatu i orzechami. Całość polej sosem. Smacznego!

Surówka z kiszonej kapusty

Kiszona kapusta jest źródłem witaminy C, dzięki czemu poprawia odporność organizmu. Zawiera też duże ilości witamin: B6, B12 i K oraz minerałów: potasu, wapnia, cynku i żelaza.
Taka surówka może być świetnym dodatkiem do np. pieczonej ryby.

Przygotuj:

  • 40 dkg kiszonej kapusty,
  • 1 marchewkę,
  • 1 cebulę,
  • 1 jabłko,
  • sól,
  • oliwę.

Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, a jeśli jest długa, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchew i jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą, polej oliwą i wymieszaj. Smacznego!

Poprzedni Artykuł
Następny Artykuł

Kategorie:

Aktywność (2)

Dieta (2)

Eksperci o ciąży (3)

Zdrowie (5)

Organizator:

Związek Pracodawców
Polski Przemysł Spirytusowy

Kontakt:

Związek Pracodawców
Polski Przemysł Spirytusowy
email: [email protected]

Dla mediów:

Materiały do pobrania

Sprawdź też:

Kampania Alkohol.
Zawsze odpowiedzialnie