Zimowe smaki, czyli inspirujące przepisy na szybkie i pożywne przekąski
Dieta w ciąży powinna być urozmaicona oraz bogata w witaminy i minerały. W okresie zimowym szczególnie należy zadbać, by spożywane produkty dostarczały organizmowi energii i wzmacniały odporność. Poniżej przedstawiamy przepisy na przekąski, które stanowiące źródło składników odżywczych niezbędnych w tym czasie.
Zimowa owsianka
Rozgrzewająca owsianka to doskonały pomysł na pożywne śniadanie w mroźny poranek.
Przygotuj:
- szczyptę kurkumy,
- szczyptę cynamonu,
- 1 łyżeczkę mielonego imbiru,
- garść rodzynek,
- 6 łyżek płatków owsianych,
- 1 łyżkę miodu,
- 1 szklankę wrzątku.
Płatki owsiane zalej wrzątkiem. Dodaj rodzynki, przyprawy i miód. Całość wymieszaj.
Szpinakowe smoothie
Smoothie to szybki i prosty sposób na dostarczenie organizmowi porcji warzyw i owoców. Pomoże nie tylko ugasić pragnienie, ale również może stanowić pożywną przekąskę między posiłkami.
Przygotuj:
- 2 gruszki,
- garść zielonych winogron bez pestek,
- garść świeżego szpinaku,
- pół awokado,
- kilka kostek lodu,
- 2 łyżeczki soku z limonki.
Obierz gruszki i usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wydrąż miąższ z awokado i rozdrobnij widelcem. Zmiksuj lód i dodaj do niego wszystkie składniki. Całość zblenduj. Smacznego!
Koktajl bananowo – gruszkowy
Banany zawierają witaminy A, C, błonnik oraz potas, gruszki zaś jako jedne z nielicznych owoców – jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Taki koktajl to solidna porcja zdrowia!
Przygotuj:
- 1 banana,
- 1 gruszkę,
- sok z cytryny,
- 1 szklankę jogurtu naturalnego.
Obierz banana i gruszkę, a następnie pokrój na kawałki. Owoce skrop sokiem z cytryny. Dodaj jogurt naturalny i całość zblenduj. Smacznego!
Koktajl pomarańczowo-marchewkowy
Przygotuj:
- 1 banana,
- 1 marchewkę,
- 2 pomarańcze,
- sok z cytryny,
- szklankę jogurtu naturalnego,
- łyżeczka miodu,
- garść płatków owsianych.
Banana, marchewkę i pomarańczę obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Do blendera wlej jogurt, dodaj owoce, sok z cytryny i miód. Całość zmiksuj. Koktajl przelej do szklanki i posyp płatkami owsianymi. Smacznego!
Sałatka z rukoli i pieczonego buraka
Ta sałatka to bogactwo żelaza i kwasu foliowego niezbędnego w diecie przyszłej mamy!
Przygotuj:
- 2 upieczone wcześniej buraki,
- garść rukoli,
- garść pestek dyni,
- sok z cytryny,
- oliwę lub sos balsamiczny.
Buraki pokrój w plastry. Ziarna dyni upraż na patelni. Na półmisek wyłóż rukolę, następnie plastry buraka i posyp uprażonymi ziarnami dyni. Całość skrop sokiem z cytryny oraz oliwą lub polej sosem balsamicznym. Smacznego!
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami
Przygotuj:
- 1 filet z kurczaka,
- garść rukoli,
- kilka liści sałaty lodowej,
- 1 pomarańcza,
- 1 granat,
- garść orzechów włoskich,
- 3 łyżeczki miodu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Wymieszaj miód, musztardę, cynamon, oliwę i sok z cytryny – tak przygotowany sos na chwilę odstaw.
Filet z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem i usmaż na patelni grillowej.
Obierz pomarańcze i pokrój na mniejsze kawałki, a z owocu granatu wyłuskaj ziarenka. Orzechy włoskie przyrumień na suchej patelni.
Posiekaj sałatę lodową i wymieszaj ją z rukolą, a następnie ułóż na półmisku. Dodaj kurczaka, cząstki pomarańczy, posyp ziarnami granatu i orzechami. Całość polej sosem. Smacznego!
Surówka z kiszonej kapusty
Kiszona kapusta jest źródłem witaminy C, dzięki czemu poprawia odporność organizmu. Zawiera też duże ilości witamin: B6, B12 i K oraz minerałów: potasu, wapnia, cynku i żelaza.
Taka surówka może być świetnym dodatkiem do np. pieczonej ryby.
Przygotuj:
- 40 dkg kiszonej kapusty,
- 1 marchewkę,
- 1 cebulę,
- 1 jabłko,
- sól,
- oliwę.
Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, a jeśli jest długa, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchew i jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą, polej oliwą i wymieszaj. Smacznego!